Интерес към заемите за соларни централи отчита ББР

Източник: bnr.bg

В 15 града в страната Българската банка за развитие представя финансовите инструменти за подпомагане на малки и средни фирми. Може да се кандидатства по повече от един продукт, стига общата стойност на финансирането да не надвишава пет милиона лева.

Банката представя кампаниите си в подкрепа на хотелиерите и ресторантьорите, най-силно засегнати от Covid пандемията и войната в Украйна, както и проекта, свързан със “зелената енергия”, за изграждане на соларни панели за собствени цели. Най-голям е интересът именно към тази мярка не само у нас, но и в Европа, коментира Димитър Стоилов, експерт “Корпоративно банкиране” на среща с бизнеса в Балчик.

Туристическият продукт поскъпва при сегашните цени на енергоносителите. Бъдещето е във вятъра, слънцето, геотермалната енергия, които ги има в Добруджа – смята браншовикът в туризма Симеон Господинов, който вижда  инвестиционното си бъдеще в тази посока. Мариана Иванова от хотел “Юпитер” също има подобен интерес: „За да бъдем енергийно независими, в момента цената на тока е много висока и е невъзможно да издържим дълго време при тези стойности“. 

За колко време са отпуска кредитът? Ако проектът е одобрен, има становище за присъединяване, а  документацията и информацията – пълна, максимум до 3-4 седмици, отвърна на запитване Мариям Сарафян от управление „Корпоративно банкиране“ в ББР.

Структурираме и моделираме продукти спрямо конкретна ситуация, сега за растящи цени, инфлация, предлагаме продукт за суровини и материали, покриване на заплати” – обясни още Димитър Стоилов.

На срещите с бизнеса в страната главно ни питат за размер, лихви, обезпечение, интерес има. Предстои да посетим още градове, все стратегически за развитието на малкия и средния бизнес у нас– уточни експертът.